Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 23:15 - УЪРКШОП за тестa за АГРЕСИЯ, Гняв и Враждебност на Бъс-Пери от цикъла ни "Лаборатория за ТЕСТОВЕ" - на 28.4.2010
Автор: regenesis Категория: Технологии   
Прочетен: 4392 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.04.2010 08:04




image

Уважаеми Колега,

Институт Ре-Генезис има удоволствието да Ви покани на своя пети практически уъркшоп от цикъла ни „Лаборатория за ТЕСТОВЕ”, представляващ самостоятелен негов модул на тема:


"Представяне на теста за АГРЕСИЯ, ГНЯВ и ВРАЖДЕБНОСТ на Бъс-Пери" (Buss-Perry Aggression Questionnaire - BPAQ; Buss & Perry, 1992)


image

В него ще Ви предложим авторска адаптация на известния тест за агресивност, гняв и враждебност на Арнолд Бъс и Марк Пери (AQ или BPAQ), който авторът - Панайот Рандев е адаптирал и използвал със стотици изследвани лица през последните 10-тина години.

image
Неговият основен автор - Арнолд Бъс (р. 1924) - е един от най-известните изследователи на агресията, познат в България предимно от теста си за Враждебност на Бъс-Дюрки. Последният тест, макар, че е най-използвания у нас тест за агресия, е доста стар (от 1957 г.), е с недоказана факторна структура, липсващи или недобри психометрични показатели и не се препоръчва за използване от самия си автор. По-късният тест за агресия на Бъс-Уорън (2000 г.) не се отличава особено от настоящия, освен, че е добавена още една скала - косвена агресия, която в по-ранните изследвания не получаваше факторно потвърждение, от 34 айтема е и е комерсиален, т.е. защитен от авторско право, докато теста на Бъс-Пери е за свободно използване. Предлаганият в уъркшопа ни тест е подобрена, съкратена и концептуално и психометрично изчистена модификация на теста на Бъс-Дюрки и е за предпочитане пред него. Основният вариант на теста е с 29 айтема в 4 скали - словесна агресия, физическа агресия, гняв и враждебност.  Тестът има и съкратена 12-айтемова версия. В рамките на уъркшопа ще се изложат основните идеи и характеристи на този тест. Ще се покаже неговата полезност за широк кръг от изследователски и практически задачи и цели. Предлаганият тест и неговата съкратена версия е особено подходящ за масови скринингови изследвания в училищата, както и в други подходящи контексти и целеви групи (лица с девиатно поведение, пациенти страдащи от различни заболявания, породени от гняв и враждебност, лица с рисково поведение, вкл. транспортно, и др.).

image


Има възможност, ако участниците желаят, да получат допълнително  Ексел файл за обработка и интерпретация на теста, както и допълнителни материали (статии и по-обширни материали на английски и руски).

image

Уъркшопът е предназначен за практически психолози от различни области на психологията - клинична, консултативна, психотерапия, училищна, организационна, спортна и др., както и за специалисти от сходни области - специалисти по УЧР, психиатри, лекари.

Уъркшопът ще се проведе на 28.04.2010 г. (сряда)  от 18 ч. в семинарната зала на централния офис на Институт Ре-Генезис – София, ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет.1.

image

Цикълът „ЛАБОРАТОРИЯ за ТЕСТОВЕ”  е поредица от десетина вечерни  практически насочени уъркшопи, на които ще се представят и предоставят психологични методики, които измерват важни и популярни в чужбина, но малко познати или рядко използвани у нас психологични конструкти. Те ще се проведат през следващите два месеца.

image

Някои от планираните за представяне методики, които измерват ключови, базални, универсални психични качества, са:

       - TAS-20 за измерване на алекситимията;

       - BIS
-11 на Барът за измерване на импулсивността;

       - МиниМулт - най-кратката версия на MMPI;

       - МЖ-2 за измерване на психологичната андрогинност, мъжественост и женственост;
  

       - тест за агресия и сродни понятия на Бъс-Пери;

       - LSI за лидерски стил;

       - психогеометрични тестове;

       - тест за склонност към автомобилни произшествия и др.


       - тест за общо телесно и психично здраве GHQ-12;

       - тест за психични защити по модела на Плучик


       - сферичен тест за професионални интереси на Трейси;

       - въпросник за оценка на стадия на социо-морално развитие по Колберг;

         и др.

image

Водещият  Панайот Рандев, който е адаптирал и изследвал тестовете е практически психолог с над 25 годишен стаж. Работил е в И-тута по психология - БАН, бил е преподавател в НБУ и БСУ, бил е главен психолог на Сухопътните войски. Адаптирал е десетки психотестове. Има голям международен опит. Обучил е стотици психолози и други специалисти, в тренингите му са участвали над пет хиляди души. Понастоящем той ръководи агенция за УЧР - Агенция Еталон, Института Ре-Генезис за позитивна и конструктивна психология, както и фондация "Човек плюс".

image


Цената за участие в уъркшопа е:
   - 25 лв. за студенти;
   - 35 лв. за работещи колеги;
   - 29 лв. за педагогически съветници предлагаме (специална преференциална цена).           

Цената на Ексел файла обикновено е 5 лв. Цената на допълнителните материали стандартно е 5 лв. 

image

Предлагаме следните отстъпки в цените:
   - при предплащане на 3 или 6 има отстъпка в цената им - съответно 5% и 10%.
   - при записване на група от 3 и повече души от една организация - отстъпка от допълнителни 10%.

Ако заплащате участието си в уъркшопа по банков път – свържете с нас за банковите ни реквизити.


image

ВАЖНО за колегите, които не са от София и имат затруднения за участие в нашите уъркшопи за тестовете, но биха искали да ги получат. За тях има възможност за дистанционно обучение. Обадете ни се за подробности на дадените по-долу координати.


image
 
За повече информация се свържете с нас на моб.тел.:  0889443691 или ни пишете на е-мейл:  re_genesis@abv.bg . Можете да посетите и блога ни: http://regenesis.blog.bg.

За по-нетърпеливите и за тези, които нямат възможност да присъстват на уъркшопа и ползват английски, по-долу даваме връзка към оригиналната статия на Бъс и Пери от 1992 г., в която се публикува въпросникът, аргументират се неговите предимства пред другия тест (на Бъс-Дюрки) и се дават психометрични данни за английската му версия. Оригиналната статия на А.Бъс и М.Пери от 1992 г. тук:


image
 

Очакваме Ви.
от екипа на И-тут Ре-генезис и Агенция Еталон








Тагове:   агресия,   гняв,   враждебност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regenesis
Категория: Технологии
Прочетен: 216889
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930