Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 13:12 - Уъркшоп за теста за ХОМОФОБИЯ (страх от и агресия срещу Хомосексуалността) на Х.Адамс на 23.06.2010
Автор: regenesis Категория: Технологии   
Прочетен: 2694 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2010 17:01


image
 

На 23.06.2010 г. (сряда) от 18 до 20 ч. ще се проведе 13-тия  УЪРКШОП от нашия цикъл „ЛАБОРАТОРИЯ за ТЕСТОВЕ. 

Темата на уъркшопа е:

теста за ХОМОФОБИЯ  
(страх от и агресия срещу Хомосексуалността)

на Х.Адамс (1999)


Тестът е разработен от американския психолог Хенри Адамс от Университета в Джорджия през периода 1996-1999 г.
Това е един от най-популярните психологични тестове в света в областта на толерантносттта към различията, и по-специално спрямо сексуалните малцинства, и е подходящ за изследване:
    - както на психологическите предпоставки за враждебност и насилие срещу хомосексуалистите,
    - така и за евентуална потисната, латентна хомосексуалност при мъжете.

Тестът има 25 въпроса (айтема), които дават общ индекс. Сред въпросите могат да се разграничат три аспекта
или фактора на хомофобията:
     - негативни знания по отношение на хомосексуализма;
     - негативни чувства и емоции и избягване на хомосексуалните индивиди;
     - негативни чувства и агресия към тях.

image

(Снимката по-горе е на лондонския гей пъб "Адмирал Дънкън", в който през 1999 г. бе врзивена бомба убивайки 3-ма и ранявайки 70 души)

    
Понятието "хомофобия" е въведено през 1969 г. и се популяризира през последния четвърт век в средите на правозащитниците, гей активистите и изследователите на насилието. То е сравнимо с понятия като расизъм, анти-семитизъм, дискриминация, враждебност, насилие, агресия, сексисъм, ейджизъм. Сродни с него понятия са: хомоеротофобия, хомосексофобия, лезбофобия, хомонегативност, сексуални предубеждения и др.

Смята се, че понятието "хетеросексизъм" е по-подходящо за по-широка употреба, тъй като, според някои автори и групи, "хомо-фобия" има, като че ли, психиатрични асоциации и акцентира повече на психологичната, субективната страна на страха и неприемането на хомосексуализма, а и се отнася само до хомосексуалността, а не и до другите сродни алтернативни сексуални ориентации обединени от общия термин ЛГБТ, докато "хетеро-сексизъм" има повече социално-политически измерения и насочва вниманието към проблемите на дискриминацията, нетолерантността, насилието и дори криминализирането и наказанието на сексуално различните, по подобие на сродните му понятия расизъм, ейджизъм, сексизъм и др. под.

Може да се говори за институционализирана (в т.ч. и на държавно ниво) хомофобия - напр. към 2009 г. в ок. 80 държави по света хомосексуализма се третира като престъпление, а в пет от тях (Саудитска Арабия, Иран, Судан, Йемен, Мавритания) има смъртно наказание за това (само в Иран от ислямската революция през 1979 г. досега са изпълнени над 4000 смъртни присъди). В миналото държавната хомофобията е била типична за тоталитарните държави - напр. Нацистка Германия, Съветския Съюз, Китай, а днес - Севрна Корея, напр.


      
image

(На снимката по-горе е представено глобалното законодателство по отношение на институционализираната хомофобия. Колкото по студени са цветовете, т.е. тъмно сини, толкова по-либерално е то, напр. признаване на еднополови бракове;  колкото по-топли са цветовете, т.е. по-тъмно кафяви, толкова по-репресивно е законодателството, достигайки до смъртни наказания)


Наред с институционализираната хомофобия има и т.н. интернализирана, или вътрешна хомофобия, което е притеснение, страх, ужас при мъжете, че преживяват насън или наяве привличане към другия пол, което не биха искали да бъде така. В този случай, още от времето на Фройд, се смята, че хомофобията може да е проявление на потиснат, латентен хомосексуализъм.

image

От голямо значение е да имаме обективен, надежден и валиден инструмент, чрез който да оценяваме хомофобията и свързаният с нея хетеросексизъм, сред различни социо-демографски, етнически, професионални и други групи и субкултури, защото това е една от характеристиките на толерантността или липсата на такава в дадена държава, общество, общност или субкултура.

В днешния свят се смята, че всяка специфична общност изповядваща определени ценности и практикуваща определени поведения, ако не пречи на останалите хора и групи в обществото, следва да бъде толерирана.

Нещо повече през последните няколко години от американския специалист по регионално и градско икономическо развитие Р.Флорида се лансира идеята за нова творческа класа, която, според него, е двигател на икономическото развитие на локално и регионално ниво в съвременните пост-модерни общества, и която се характеризира с афинитет към т.н. 3 Т:  Талант, Толерантност и Технологии, като се извежда общ агрегиран индекс на тяхна основа (т.н. Креативен Индекс), по който се сравняват редица градове и зони в Америка, Европа и целия свят, доколко са от този нов, пост-индустриален, пост-модерен начин на живот и мислене.
Това е едно доразвитие, към условията на 21 в., на идеите за социален, човешки, интелектуален, културален и духовен капитал, неща, които в България, за съжаление, не само политиците и икономистите, но и специалистите от социалните науки като, че ли не познават, неглижират и не използват. (Ние имаме специален наш проект в тази област, повече подробности, за който можете да намерите на друго място).

Един от показателите за толерантност е именно отсъствието на хомофобия и отношението към еднополовите бракове. Идеята не е, че трябва да сме непременно гейове или техни симпатизанти /това е тясното разбиране/, а че неутралното, разбиращо отношение към тяхния избор и поведение, е един лакмус, индикатор за нашата обща толерантност и приемане и уважение на различността и разнообразието (това е широкото, в т.ч. и нашето, разбиране по този въпрос).

image      image

В рамките на уъркшопа участниците ще попълнят теста за хомофобия, ще го обработят, ще обсъдим и интерпретираме резултатите и как този тест може да се използва в различни психологически, социологически, политологически, икономически, демографски, статистически и други изследвания и проучвания, не само на хомофобията, но и на враждебността, насилието, агресията, дискриминацията, расизма, нетолерантността, отношението към различността и разнообразието и др. в различни сфери на социалния живот - от училище през улицата и медиите до етническите отношения, политиката, спорта и др.

image    image

Водещ на уъркшопа е Панайот Рандев – психолог с над 25 г. опит в науката и практиката. Той е автор на българската адаптация на теста за хомофобия, както и на популярния вече четвърт век български тест за психологичния пол – мъжественост, женственост, андрогинност (МЖ-2). Той бе и инициаторът и основният изследовател и мотор на първите изследвания и кампании анти-СПИН още от  средата на 80-те години насам. Има и определен опит в психологическото консултиране на мъже и жени с интериоризирана хомофобия и проблеми със сексуалната си идентичност, вкл. транссексуалност, различни сексуални проблеми, в .т.ч. и при хомосексуалисти, както и консултиране на родители, които имат деца и юноши с хомосексуално поведение и нагласи. П.Рандев е водил няколко години курс по „Психология на половите роли” в Нов Български Университет”.

 image

Цената на уъркшопа е 29 лв. за студенти и 39 лв. за работещи. Предоставя се теста, ключа и нормите му. Издава се сертификат за участие. Възможност за допълнителни материали и Excel файл.

image

Място на провеждане:  София, ул. "Шишман" 5, вх. Б, ет. 1  в  семинарната зала  на  централния офис  на Институт РЕ-ГЕНЕЗИС (намира се в центъра, с/у Парламента, зад х-л "Радисън", влиза се от ул. “Х.Димитър”).

за информация и записвания: моб.тел.: 0889443691, 0885288449;  стац.тел.: (02)9898945е-мейл: re_genesis@abv.bg;  блог: http://regenesis.blog.bg

image
 

P.S.

Нашият уъркшоп почти съвпада по време с две инициативи насочени срещу хомофобията и хетеросексизмът:

 
    - едната глобална  -  Международния ден срещу Хомофобията  (IDAHO) - 17 май,

    - другата българска  -  Софийския Прайд - на 26 юни

ние изразяваме своята професионална и човешка покрепа и за двете.


В допълнение се обръщаме към организаторите на Софийския Прайд, към медиите, както и към колеги психолози, вкл. и студенти и всички други заинтересовани с предложение да се проведе в следващата седмица, а и по-късно лично и онлайн изследване на всички желаещи с предлагания от нас тест на Адамс за Хомофобията, за да получим по-богата и пълна картина на ситуацията с хомофобията у нас, от психологична гледна точка.

Интересуващите да попълнят и разпространят сред други този тест могат да го изтеглят от тук и след като го попълнят да ни го пратят на е-мейл: homophobia@abv.bg


   Бихме се радвали и на покрепа и съдействие за създаване и популяризиране на онлайн версия на теста.

За повече информация се обръщайте към Институт Ре-ГЕНЕЗИС на посочените по-горе координати и на е-мейл:  homophobia@abv.bg.



 



Тагове:   агресия,   хомофобия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regenesis
Категория: Технологии
Прочетен: 216985
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930