Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 09:12 - УЪРКШОП за тестa за АГРЕСИЯ, Гняв и Враждебност на Бъс-Пери от цикъла ни "Лаборатория за ТЕСТОВЕ" - на 21.12.2010
Автор: regenesis Категория: Технологии   
Прочетен: 5149 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.12.2010 09:33



                
image

Уважаеми Колега,  

Институт Ре-Генезис има удоволствието да Ви покани на 21.12.2010 г. (вторник) на своя десети практически уъркшоп от втория цикъл на нашата „Лаборатория за ТЕСТОВЕ”, представляващ самостоятелен негов модул на тема:

"Представяне на теста за АГРЕСИЯ,

 ГНЯВ и ВРАЖДЕБНОСТ на Бъс-Пери"

 (Buss-Perry Aggression Questionnaire - BPAQ; Buss & Perry, 1992) 

  
                                           
image


В него ще Ви предложим авторска адаптация на известния тест за агресивност, гняв и враждебност на Арнолд Бъс и Марк Пери (AQ или BPAQ), който авторът - Панайот Рандев е адаптирал и използвал с хиляди изследвани лица през последното десетилетие.

                                                  
image

Неговият основен автор - Арнолд Бъс (р. 1924) - е един от най-известните изследователи на агресията, познат в България предимно от теста си за Враждебност на Бъс-Дюрки. Последният тест, макар, че е най-използвания у нас тест за агресия, е доста стар (от 1957 г.), с недоказана факторна структура, липсващи или не добри психометрични показатели и не се препоръчва за използване от самия си автор. По-късният тест за агресия на Бъс-Уорън (2000 г.) не се отличава особено от настоящия, освен, че е добавена още една скала - косвена агресия, която в по-ранните изследвания не получаваше факторно потвърждение, от 34 айтема е и е комерсиален, т.е. защитен от авторско право, докато теста на Бъс-Пери е за свободно използване. Предлаганият в уъркшопа ни тест е подобрена, съкратена и концептуално и психометрично изчистена модификация на теста на Бъс-Дюрки и е за предпочитане пред него.

Основният вариант на теста е с 29 айтема в 4 скали - словесна агресия, физическа агресия, гняв и враждебност. Тестът има и съкратена 12-айтемова версия. В България има още една адаптация на теста на Бъс-Пери - тази на Пламен Калчев. Колегата Калчев е модифицирал и интегрирал визирания тест в своята "Многомерна скала за агресивност", която съдържа не 4, а 9 скали и е насочена предимно към юношеска възраст. Нашият вариант на теста на Бъс-Пери се придържа към оргиналната авторова методика, която се ползва от близо десетилетие в Българската армия и с нея са изследвани над 10 000 души. Тъй като при адаптацията на този тест сме имали не толкова академични, колкото практически цели, за нас най-важното бе не перфектните психометрични качества на методиката, колкото нейната практическа значимост и полезност. Именно затова  ние предлагаме два варианта за ползване на методиката:
      1) в "чист" вид, т.е. 29-те атема на оригиналния въпросник с 4 подскали;
      2) оригиналната методика допълнена със скала "лъжа" и още валидизационни айтеми и индекси.

      Нашият практически опит по многогодишното използане на тази методика с хиляди военнослужещи показа, че е желателно, особено в случаите, когато тя се използва като един от инструментите за вземане на административни решения, тя да се комбинира заедно с контролните скали, които ние предлагаме, поради доказаната от нас обратна връзка между показателите на теста и социалната желателност.


В рамките на уъркшопа ще се изложат основните идеи и характеристи на този тест и неговото място сред сходните психологични методики. Ще се покаже неговата полезност за широк кръг от изследователски и практически задачи и цели. Предлаганият тест и неговата съкратена версия е особено подходящ за масови скринингови изследвания в училищата, както и в други подходящи контексти и целеви групи (лица с девиатно поведение,пациенти страдащи от различни заболявания, породени от гняв и враждебност,лица с рисково поведение,вкл. транспортно,и др.).

                                  
image 

Има възможност, ако участниците желаят, да получат допълнително  Ексел файл за обработка и интерпретация на теста, както и допълнителни материали (статии и по-обширни материали на английски и руски).

                                     
image

Уъркшопът е предназначен за практически психолози от различни области на психологията - клинична, консултативна, психотерапия, училищна, организационна, спортна и др., както и за специалисти от сходни области - специалисти по УЧР, психиатри, лекари.

Уъркшопът ще се проведе на 21.12.2010 г. (вторник)  от 18 ч. в семинарната зала на централния офис на Институт Ре-Генезис – София, ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет.1.

                                           
image
 
Цикълът „ЛАБОРАТОРИЯ за ТЕСТОВЕ”  е поредица от вечерни  практически насочени уъркшопи, на които се представят и предоставят психологични методики, които измерват важни и популярни в чужбина, но малко познати или рядко използвани у нас психологични конструкти. Той се провежда в своя втори, есенно-зимен цикъл през следващите месеци.

                                                    
image

Някои от планираните за представяне методики, които измерват ключови, базални, универсални психични качества, са:
       - TAS-20 за измерване на алекситимията;
       - BIS
-11 на Барът за измерване на импулсивността;
       - МиниМулт - най-кратката версия на MMPI;
       - МЖ-2 за измерване на психологичната андрогинност, мъжественост и женственост;
  
       - LSI за лидерски стил;
       - психогеометрични тестове;
       - тест за склонност към автомобилни произшествия и др.

       - тест за общо телесно и психично здраве GHQ-12;
       - тест за психични защити по модела на Плучик

       - сферичен тест за професионални интереси на Трейси;
        
както и поредица от методики измерващи позитивни конструкти в психологията.
 
                                                   
image

Водещият  Панайот Рандев, който е адаптирал и изследвал тестовете е практически психолог с над 25 годишен стаж. Работил е в И-тута по психология - БАН, попроекти на Медицинска Академия, бил е преподавател в НБУ и БСУ, бил е главен психолог на Сухопътните войски. Адаптирал е десетки психотестове. Има голям международен опит. Обучил е стотици психолози и други специалисти, в тренингите му са участвали над пет хиляди души. Понастоящем той ръководи агенция за УЧР - Агенция Еталон, Института Ре-Генезис за позитивна и конструктивна психология, както и фондация "Човек плюс".

                                                         
image

Цената за участие в уъркшопа е:
   - 25 лв. за студенти;
   - 30 лв. за работещи колеги;

Цената на Ексел файла обикновено е 5 лв. Цената на допълнителните материали стандартно е 5 лв.

Цената за целия пакет е 30 лв. за студенти и 40 лв. за работещи.
    Пакетът включва: бланките за тестовете, техните ключове, норми, ексел файл за обработка и визуализация, статии за интерпретация, както и една безплатна последваща консултация по методиките.

Предлагаме следните отстъпки в цените:
   - при предплащане на 3, 6 или 9 тестаима отстъпка в цената им - съответно 5%,  10% и 15%.
   - при записване на група от 3 и повече души от една организация - отстъпка от допълнителни 10%.

Ако заплащате участието си в уъркшопа по банков път – свържете с нас за банковите ни реквизити.                                                    

 

                                                                     image

ВАЖНО за колегите, които не са от София и имат затруднения за участие в нашите уъркшопи за тестовете, но биха искали да ги получат. За тях има възможност за дистанционно обучение. Обадете ни се за подробности на дадените по-долу координати.

                                               
image
 
За повече информация се свържете с нас на моб.тел.:  0889443691 или на стац. тел.: (02)9898945 или ни пишете на е-мейл: 
re_genesis@abv.bg или psihotestove@abv.bg . Можете да посетите и общият ни блог: http://regenesis.blog.bg или специализираният ни:  http://psihotestove@abv.bg.

За по-нетърпеливите и за тези, които нямат възможност да присъстват на уъркшопа и ползват английски, по-долу даваме връзка към оригиналната статия на Бъс и Пери от 1992 г., в която се публикува въпросникът, аргументират се неговите предимства пред другия тест (на Бъс-Дюрки) и се дават психометрични данни за английската му версия. Оригиналната статия на А.Бъс и М.Пери от 1992 г.
тук:

                                                  
image
 

Очакваме Ви.
от екипа на И-тут Ре-генезис





Тагове:   агресия,   гняв,   враждебност,   тест,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regenesis
Категория: Технологии
Прочетен: 215812
Постинги: 61
Коментари: 6
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031